Galerie Albada Jelgersma opent het nieuwe seizoen met de tentoonstelling Nature of Particles, met recent werk van kunstenaarsduo Arja Hop & Peter Svenson en Karen Lee Williams. De tentoonstelling opent op zaterdag 8 september van 17 tot 19 uur en duurt tot en met 6 oktober.
De kunstenaars in deze tentoonstelling zijn eigenlijk onderzoekers. Ze onderzoeken delen van de werkelijkheid, van chemische processen tot kleurstofdeeltjes aan toe. Ze flirten met de wetenschappelijke kijk op de wereld maar door hun manier van werken verrassen ze de kijker met onverwachte beelden die uitdrukking geven aan het mystieke en ongrijpbare van onze werkelijkheid.
Karin Lee Williams(VS,1980),woont en werkt in Los Angeles en haar werk was in 2017 eerder te zien bij ons in de galerie. Ze zoekt de confrontatie op tussen de wetenschap en intuïtie. Haar werk daagt de conventionele aannames over natuurverschijnselen en materiaalsoorten uit en maakt ons bewust van de absurditeit om te proberen het verstand te verzoenen met onderbuik gevoel. In de tentoonstelling zullen verschillende cyanotype fotogrammen te zien zijn, een fotografisch proces uit 1842, herkenbaar aan de blauwe kleur, dat ook gebruikt werd voor blauwdrukken. Daarnaast zullen een vloerinstallatie van touw en verschillende sculpturen getoond worden. Haar foto’s zijn niet zozeer weergaves van een werkelijkheid maar leggen eerder de wisselwerking tussen structuur en willekeurige beweging vast. Een gelijksoortige spanning laten haar sculpturen zien. Ze speelt daarmee in op de spanning tussen de autoriteit van de wetenschap enerzijds en de intuïtie en het gevoel anderzijds. Volgen we haar dan komen we uit op een speelse wisselwerking tussen logica en emotie.
Een dergelijke maatschappelijke betrokkenheid zien we ook in het werk van kunstenaarsduo Arja Hop (NL, 1968) & Peter Svenson (NZ, 1956). Met hun foto’s laten ze ons anders naar de natuur en omgeving kijken en maken ons bewust van de geschiedenis van de grond van een bepaald gebied en van de manier waarop planten reageren op hun omgeving. Samen hebben ze een manier ontwikkeld om kleurstof aan planten te onttrekken en die af te drukken. In een installatie van ruim 2,5 bij 2,5 meter tonen ze de residuen van stokrozen die op verschillende plaatsen in Amsterdam groeien, dit resulteert in een abstract paneel van kleuren. In hun werk zoeken ze naar verschillende analoge fotografische processen die het beste hun bevindingen kunnen weergeven. Alle stadia voeren zij volledig zelf uit. Zo maken ze gebruik van fotogrammen, groot formaat film, zilver gelatine en chromogene afdrukken. Een experimentele werkwijze waarbinnen de doka een centrale rol speelt. Het levert beelden op die aan de ene kant wetenschappelijk zijn en aan de andere kant een visuele aantrekkelijkheid hebben en aanzetten tot denken. Hun werk is tot en met 23 september te zien in Museum Belvédère, in Heerenveen.