van Haaster, van den Hurk & Rothman: Kijk

24 February - 7 April 2018

Galerie Albada Jelgersma presenteert de groepstentoonstelling Kijk! met werk van Bettie van Haaster, Bas van den Hurk en Marjolein Rothman. De opening vindt plaats op zaterdag 24 februari van 17.00 - 19.00 u in het bijzijn van de kunstenaars. De tentoonstelling loopt tot en met 7 april 2018.


Galerie Albada Jelgersma nodigt mensen uit om te komen kijken. Het leven is haastig genoeg. Het hoofd is vol met al de dingen die te doen zijn, met ideeën en met plannen. De ruimte van de galerie biedt rust. En de gelegenheid om te onthaasten, om het hoofd leeg te maken, om de gedachten te vertragen. Door stil te zitten en de kunstwerken in de galerie op je in te laten werken. Wie weet wat er dan gebeurt. Galerie Albada Jelgersma heeft een drietal kunstenaars gevraagd om hun werk te tonen en het onderwerp de rust en de ruimte in de galerie te laten zijn. Neem plaats en laat het werk van Bas van den Hurk op je inwerken. Volg de grillige en speelse vormen in zijn schilderijen. Als je blijft kijken, zie je van alles gebeuren, zie je misschien figuren ontstaan en tegelijkertijd kan je bewust worden van jezelf in de ruimte om je heen. Wat is voorgrond en wat achtergrond?


Kijk naar het werk van Bettie van Haaster, dan beleef je de dikke lagen verf en dat steeds in een bepaald kleurenpalet. De materialiteit van de verf en de abstractie spreekt tot de verbeelding, terwijl de titel een beeld oproept. Wat gebeurt er met je als je er langer naar kijkt? Geeft het iets van een herkenning? De aluminium ondergrond van het werk van Marjolein Rothman zorgt voor beweging. De kwaststreken moet ze snel, in een keer, neerzetten. Een vergissing staat het medium niet toe. Het gaat om een vastberaden gebaar en een vaste hand. Rothman ziet haar schilderij als het resultaat van “een handeling, een intentie en een tijdspanne”. Wat zie je? Laat de werken tot je spreken. Neem de tijd om te kijken en zoek de rust om te  eflecteren, na te denken, of gewoon te zitten. Samen met de kunst.